Ny ferielov: Det betyder den for dine medarbejdere og din virksomhed


Om den nye ferielov
Den 1. september 2020 får vi en ny ferielov i Danmark. Det gør vi, fordi den nuværende ferielov ikke lever op til reglerne i EU’s arbejdsdirektiv. Heraf fremgår det nemlig, at alle lønmodtagere har ret til fire ugers betalt ferie om året, og det har for eksempel nyuddannede ikke med den eksisterende ferielov.
I dette blogindlægget her guider vi dig til, hvad det betyder for dine medarbejdere og dig som arbejdsgiver.
Samtidighedsferie
Med den nye ferielov indfører man princippet samtidighedsferie. Det betyder, at dine medarbejdere nu afholder og optjener ferie samtidigt. Din medarbejder kan altså afholde sin ferie allerede måneden efter den er optjent. Dermed er den nye ferielov først og fremmest en hjælpende hånd til de nyuddannede, langtidsledige og langtidssygemeldte, som ikke længere behøver at vente op til halvandet år, før de kan afholde betalt ferie.
Forskudsferie
Den nye ferielov giver desuden dine medarbejdere mulighed for at afholde ferie, de endnu ikke har optjent. Dog skal du som arbejdsgiver give tilladelse til dette. I tilfælde af at din medarbejdere holder ferie på forskud, skal du udregne tilgodehavende hos din medarbejder, som efterfølgende udlignes i samme periode, som medarbejderen optjener ferie.
Ferietillæg
Dine medarbejdere vil med den nye ferielov fortsat have ret til ferietillæg på 1 procent.
Ligesom i den nuværende ferielov kan du som arbejdsgiver enten vælge at udbetale ferietillægget samtidigt med, at medarbejderen afholder ferie, eller du kan vælge at udbetale ferietillægget sammen med lønnen to gange årligt, nemlig sammen med lønnen i maj og august.
Nyt ferieår
Den nye ferielov introducerer et nyt ferieår. Ferien optjenes i perioden 1. september til 31. august , dvs. over 12 måneder, mens medarbejderen har muligheden for at afholde ferien i 1. september til den 31. december, altså over 16 måneder. Hermed skaber den nye ferielov en større fleksibilitet i forhold, hvornår man ønsker at afholde sin ferie.
Overførsel af hindret ferie
Hvis en eller flere af dine medarbejdere skulle være hindret i at afholde sin ferie, for eksempel grundet sygdom, barsel eller lignende, overføres op til fire ugers ferie til den næste ferieafholdelsesperiode. Den femte ferieuge skal virksomheden - medmindre andet er aftalt - overføres til medarbejderen den 31. december.
Overgangsordning
Inden vi overgår til den nye ferieordning, vil der være en overgangsperiode, som starter den 1. september i år. Uden overgangsperioden ville dine medarbejdere ellers have et helt års opsparet ferie. Disse ekstra opsparede feriepenge vil blive indefrosset på en fond, og udbetales til lønmodtagerne, når de igen forlader arbejdsmarkedet.
Sådan påvirker den nye ferielov dine medarbejdere
For medarbejdere, der er nye på arbejdsmarkedet, betyder den nye ferielov, som tidligere nævnt, at alle lønmodtagere har ret til betalt ferie allerede i deres første år på arbejdsmarkedet.
For de medarbejdere, der allerede har et par eller flere år på arbejdsmarkedet, betyder den nye ferielov en form for ekstra opsparing. I forbindelse med overgangsåret, som starter den 1. september i år, vil feriepengene blive indefrosset i en fond. Pengene investeres, forrentes og udbetales den dag, folk går på pension.
Sådan påvirker den nye ferielov dig som arbejdsgiver
I overgangsåret skal du som arbejdsgiver indberette ferie for alle virksomhedens medarbejdere, og allerede i overgangsåret er der ændringer til, hvordan virksomheden skal indberette ferie.
I overgangsåret skal virksomheden betale feriepenge til Lønmodtagernes Feriemidler. Det kan du læse mere om her
Hvis virksomheden benytter sig af FerieKonto eller feriekasse, skal virksomheden indbetale feriepenge oftere. Da medarbejderne optjener ferie løbende, skal de nemlig have deres feriepenge til rådighed hurtigere end tidligere.
Du kan få et overblik over indberetninger, medarbejdertyper og regler for skat her
Huskeliste til dig som arbejdsgiver
- Sørg for, at I har opdateret ansættelseskontrakter samt personalepolitikker, således at de stemmer overens med den nye ferielov
- Vær opmærksom på, at jeres løn og HR-systemer løbende på månedsbasis opdaterer medarbejderens ferieregnskab
- Vær opmærksom på, at når den nye ferielov træder endeligt i kraft den 1. september, kommer der nye frister for indberetning og indbetaling til Feriepengeinfo
/ Qred Erhvervslån