Start et aktieselskab - Sådan gør du trin for trin

Overvejer du at starte et aktieselskab? Spændende! Et aktieselskab (A/S) er en selskabsform, hvor ejeren har begrænset personligt ansvar for virksomhedens gæld. Hos Qred guider vi dig gennem opstartsprocessen og tilbyder erhvervslån til at finansiere din virksomheds vækst.

Overvejer du at starte et aktieselskab? Spændende! Men hvad er et aktieselskab, og hvordan fungerer det egentlig? Fortvivl ikke - her finder du svarene. Vi hos Qred forklarer alt, hvad du behøver at vide om at starte et aktieselskab.

På 8 minutter eller mindre vil du læse om, hvad et aktieselskab er, hvordan du starter en fra bunden, og hvordan Qred kan hjælpe dig med at finansiere din virksomheds vækst.

Hvad er et aktieselskab?

Et aktieselskab (A/S) er den mest almindelige selskabsform, der dannes af enten en eller flere stiftere. I et A/S er ejerskab og ansvar struktureret på en måde, der betyder, at du som ejer af et aktieselskab har begrænset personligt ansvar for virksomhedens gæld - det vil sige, at din personlige formue er beskyttet, hvis virksomheden skulle komme i økonomiske vanskeligheder. Det fungerer som en virksomhedsstruktur med indbygget sikkerhedsnet.

Forskelle mellem forskellige typer selskabsstrukturer

Nu, hvor vi forstår, hvad et A/S er, hvordan fungerer de andre almindelige selskabsformer?

Enkeltmandsvirksomhed: En enkeltmandsvirksomhed er en selskabsform, hvor en person driver virksomheden alene. Virksomheden og ejeren udgør den samme juridiske enhed, og ejeren er personligt ansvarlig for virksomhedens gæld. Det er en enkel og fleksibel selskabsform, men den mangler skattemæssige fordele og kan være risikabel, hvis virksomheden ikke går godt.

Interessentskab: Et interessentskab er en selskabsform, hvor to eller flere personer driver virksomheden sammen. Hver deltager er personligt ansvarlig for virksomhedens gæld, og der er ingen begrænsning for ejerskabet. Det er en god selskabsform for partnerskaber, men ligesom enkeltmandsvirksomheder mangler det skattemæssig beskyttelse, som et aktieselskab kan tilbyde.

Overvejer du mellem at starte et interessentskab, en enkeltmandsvirksomhed eller et aktieselskab? Så tag hensyn til, at en enkeltmandsvirksomhed og interessentskab medfører mere komplekse regnskabs- og administrative krav. Mens disse to muligheder giver dig fuldt personligt ejerskab og kontrol, kommer dette med et større personligt ansvar for virksomhedens gæld. Forskelle i beskatning og juridiske aspekter er også noget at overveje, når du vælger den rigtige selskabsstruktur for dine behov.

Trin for trin: Sådan starter du et aktieselskab

Så nu er det tid til at dykke ned i detaljerne og finde ud af præcis, hvordan du starter et aktieselskab trin for trin. Husk, at god forberedelse er nøglen til succes, så lad os komme i gang med din rejse.

Trin 1: Forberedelse

Inden du kaster dig ud i aktieselskabs-eventyret, skal du begynde med at forberede dig. Det første skridt er at åbne en virksomhedskonto hos din bank. Her indskyder du startkapitalen på mindst 400.000 DKK. Sørg også for, at du har et stærkt og mindeværdigt firmanavn på plads.

Trin 2: Registrér aktieselskabet

Besøg virk.dk for at starte din virksomhed. Her tages alt fra registreringen af selve virksomheden, F-skatten og momsen til registreringen af dig selv som arbejdsgiver. Registreringsafgiften koster et par hundrede kroner, hvis du bruger den digitale tjeneste, lidt dyrere ellers. I denne proces opretter du stiftelsesdokumentet, der indeholder oplysninger om stifterne, antal aktier pr. stifter og aktiepriser.

Tip: På dette trin kan du også sikre dig alle tilladelser, du har brug for for at kunne drive dit aktieselskab. Afhængigt af den type aktivitet, du driver, kan tilladelser variere lokalt, regionalt eller nationalt, men generelt kan kommunen være en god kilde til information om dette.

Trin 3: Opret vedtægterne

Vedtægterne fungerer som en regelbog for din virksomhed. De specificerer typen af virksomhed, adresse, mindste- og højstekapital, stedet for den årlige generalforsamling og hvordan fremtidige indkaldelser skal sendes ud. Det er vigtigt at sikre, at de er klare og i overensstemmelse med din virksomheds mål.

Trin 4: Aktieindbetaling og registrering

Nu er det tid til at tegne og betale aktierne. Normalt betaler alle aktionærer samme pris pr. aktie, men der er fleksibilitet til at fastsætte forskellige priser efter behov. Betalingen sker ved at indbetale pengene på den bankkonto, der er tilknyttet din virksomhed i henhold til bankattesten.

Trin 5: Registrerer den reelle ejer

Inden for fire uger efter registreringen af dit aktieselskab skal du registrere, hvem den reelle ejer er. Dette betyder, at du rapporterer, hvem der kontrollerer selskabet gennem ejerandele eller retten til at udnævne eller afskedige mere end halvdelen af bestyrelsesmedlemmerne.

Tip: Der kan være flere reelle ejere.

Trin 6: Erhvervsforsikring

For at beskytte din virksomhed mod uventede omkostninger er det klogt at tegne erhvervsforsikringer. Dette inkluderer beskyttelse mod skader, som din virksomhed kan påføre andre, forsikring mod skader på ejendom, driftsafbrydelse og også kollektive forsikringer i relation til overenskomster, hvis du har ansatte.

Med disse trin på plads er du klar til at starte dit aktieselskab og bevæge dig ind i erhvervslivet med selvtillid.

Kan man starte et aktieselskab uden kapital?

Absolut, det kan man! Det er fuldt muligt at komme i gang med minimale økonomiske ressourcer. Her er nogle alternative finansieringsmuligheder at overveje:

Crowdfunding: Gennem platforme som Kickstarter eller Indiegogo kan du indsamle kapital fra en bred offentlighed, der tror på din idé.

Forretningsengle: Søg støtte fra investorer, der er villige til at investere i din virksomhed i bytte for ejerandele.

Privatlån: Overvej at bruge dine egne besparelser eller tage et privatlån for at finansiere startkapitalen.

Banklån: Kontakt din bank for at diskutere muligheden for at få et virksomhedslån til at finansiere opstartsudgifterne.

Bootstrapping: Prøv at minimere omkostningerne ved at bruge dine egne ressourcer og arbejde hjemmefra i starten.

Outsourcing: Brug eksterne tjenester og freelancere i stedet for at ansætte fuldtidsmedarbejdere for at reducere omkostningerne.

Med den rette strategi og kreativitet kan du starte dit aktieselskab, selvom du har begrænsede midler. Det er vigtigt at planlægge omhyggeligt og overveje de forskellige finansieringsmuligheder, der bedst passer til din situation og forretningsidé.

Omkostninger ved at starte et aktieselskab - budget og udgifter

Når du planlægger at starte din egen virksomhed, er det vigtigt at have et klart billede af de omkostninger, der kan opstå. Her giver vi dig et overblik over de mest almindelige omkostninger samt tips til, hvordan du opretter et realistisk budget.

De mest almindelige omkostninger ved at starte et aktieselskab er:

Registreringsafgifter: I starten skal du betale gebyrer for at registrere dit aktieselskab hos DBA: nogle tusinde kroner.

Startkapital: Dette er ikke direkte en omkostning i sig selv, men et aktieselskab kræver en startkapital på mindst 400.000 DKK, hvilket udgør selskabets aktiekapital. 

Lokaler og udstyr: Afhængigt af din virksomhed kan du have brug for at leje kontorlokaler, købe udstyr eller investere i lagerplads.

Personale: Hvis du planlægger at ansætte personale, skal du huske lønomkostninger og arbejdsgiverafgifter.

Markedsføring og reklame: At markedsføre din virksomhed kan kræve et betydeligt budget til annoncering, webdesign og marketingkampagner.

Sådan opretter du et realistisk budget:

Identificer og prioriter omkostningerne: Gennemgå alle potentielle udgifter og kategoriserer dem for at få en klar oversigt. Fokuser på de nødvendige omkostninger, der er afgørende for at få din virksomhed til at køre.

Målbart: Gør dit budget målbart ved at fastsætte specifikke mål og tidsrammer for at følge omkostningsudviklingen.

Fleksibilitet: Vær klar til at justere dit budget, hvis behovet opstår. Det er vigtigt at være fleksibel og tilpasse sig ændringer!

Et realistisk budget er nøglen til at holde styr på dine omkostninger og sikre, at dit aktieselskab er tilstrækkeligt økonomisk stabilt til at trives.

Få dit aktieselskab til at vokse med et erhvervslån fra Qred

Når dit A/S er op og køre, og du leder efter finansieringsmuligheder for at udvide din virksomhed, kan Qred være din pålidelige partner. Qred tilbyder erhvervslån på mellem 100.000 og 2 millioner DKK, der kan hjælpe dig med at investere i nyt udstyr, øge din markedsføring eller udvide din virksomhed. Med en enkel ansøgningsproces kan du få adgang til kapital hurtigt og nemt - hvis alt ser godt ud, kan du endda få pengene på din konto samme dag!

Ofte stillede spørgsmål om at starte et aktieselskab

Hvor meget penge kræves der for at starte et aktieselskab?

For at starte et aktieselskab skal du have 400.000 DKK, men det behøver ikke at være kontanter - du kan bruge ejendom eller andre værdier til at nå dette beløb.

Kan man starte et aktieselskab helt alene?

Ja, du kan starte et aktieselskab helt alene som en enkelt ejer og direktør, hvis du ønsker det. Der er ingen krav om at have andre ejere eller bestyrelsesmedlemmer.

Er man forpligtet til at udtage løn i et aktieselskab?

Nej, du er ikke forpligtet til at udtage løn i et aktieselskab. Du kan vælge at udtage løn, når virksomheden har tilstrækkelige midler, eller lade overskuddet forblive i virksomheden og bruge det til vækst.

Hvor lang tid tager det at åbne et A/S?

Tiden det tager at åbne et aktieselskab kan variere, men normalt kan du forvente, at processen tager et par uger. Registreringen og behandlingen af nødvendige formaliteter kan også variere tidsmæssigt.

Del denne artikel

Related posts

Læs også