Moms ved salg af varer og ydelser til udlandet

Når det kommer til momsreglerne ved salg af varer og ydelser, er det vigtigt at holde tungen lige i munden. Reglerne varierer nemlig alt efter, om du sælger inden for eller uden for EU, om du sælger til virksomheder eller privatpersoner, og om du sælger varer eller ydelser. Derfor har vi lavet dette blogindlæg for at skabe lidt overblik over de mest gængse regler. 

Salg af varer til lande uden for EU

Ved salg af varer til virksomheder eller private skal du være registreret som eksportør og have et EORI-nummer. Her er det dit ansvar at indberette dit salg til eksportsystemet DMS Eksport. Dette kan du vælge at gøre via en speditør. Opfylder du disse krav, skal du ikke opkræve dansk moms af dit salg til virksomheder i lande uden for EU. Hvis køberen er en virksomhed, kan vedkommende søge om at få momsen tilbage. 

Salg af ydelser til lande uden for EU

Ved salg af ydelser til virksomheder uden for EU skal du kunne dokumentere, at køberen er en virksomhed. Hvis du ikke kan dokumentere dette, skal du behandle salget som et salg til en privatperson uden for EU.

Salg af varer og ydelser til andre EU-lande

Når du sælger varer til andre EU-lande, er det vigtigt, at du kan dokumentere, at varerne transporteres til et andet EU-land, og at salget er til momsregistrerede virksomheder. Opfylder du disse krav, skal du normalt ikke opkræve dansk moms af dit salg til virksomheder i EU-lande. Som regel er det køberen, der skal beregne og betale moms i det EU-land, hvor virksomheden er registreret. 

Ved salg af varer og ydelser til udlandet indberetter du dit momsregnskab til Skat. 

Moms One Stop Shop

I 2021 blev der indført en fælles EU-grænse på 10.000 EUR per år for salg til private i EU. Når det samlede fjernsalg af varer og elektroniske ydelser overstiger dette beløb, skal køberen betale moms i forbrugslandet. Til dette har Skat oprettet ordningen Moms One Stop Shop for lettere indberetning af det samlede EU-salg. 

Hvor der er regler, er der undtagelser

Du skal nemlig opkræve dansk moms af dit salg:

  • Hvis du ikke kan opfylde kravene for salg til virksomheder i andre EU-lande, skal du opkræve dansk moms af dit salg. 
  • Ved salg af visse typer af ydelser. Som byggeydelser, turistbuskørsel osv. 
  • Hvis køberen udnytter ydelsen i Danmark. Som reklame, udleje af arbejdskraft osv. 
  • Hvis du sælger ydelser til privatpersoner i lande uden for EU.
  • Når ydelsen du sælger, forbruges i Danmark. Som formidling af salg og køb, byggeydelser osv.

Ved salg af varer og ydelser til udlandet indberetter du dit momsregnskab til Skat, også selvom indberetningen bliver 0 kr. (nulindberetning).

Få mere information om momsreglerne ved salg af varer og ydelser til udlandet her: https://bitly.ws/37pBh.

Del denne artikel

Related posts

Læs også