Vi holder lukket henover påsken, men vender tilbage tirsdag d. 11 med et svar på din låneansøgning

Grundet tekniske problemer med vores telefonsystem kan vi i øjeblikket kun kontaktes på tlf: +45 89 87 37 04, email: support@qred.dk eller på hjemmesidens chat. Vi beklager ulejligheden!

Natten mellem den 22. og 23. august, opdaterer vi vores systemer. Det kan forkomme, at man ikke kan sende ansøgninger.  Opdatering er skemalagt at vare fra kl 23.00 til kl 02.00. Hvis i oplever dette bedes i forsøge igen efter dette tidsrum.

De kendte virksomhedsformer

De kendte virksomhedsformer

Sille Larsen

Marketing Lead Danmark
Qred
11/10/2022
4
minutter

Hvis du sidder med en iværksætter i maven og overvejer at starte en virksomhed, så er det rart at kende de grundlæggende virksomhedsformer og hvordan de er opbygget og hvordan ejerforholdene fungerer. 

De fem mest kendte og brugte virksomhedsformer er: 

  • Personligt ejet Mindre Virksomhed (PMV)
  • Enkeltmandsvirksomhed (EV)
  • Interessentskab (I/S)
  • Anpartsselskab (ApS)
  • Aktieselskaber (A/S)

Der findes klare fordele og ulemper ved de enkelte virksomhedsformer, som kan være afgørende for, hvilken vej du vil tage med dit iværksætteri. Så vi vil opsummere de forskellige aspekter ved de ovenstående virksomhedsformer, så du er bedre rustet til at tage overvejelsen om opstart eller virksomheds skifte.

Personligt ejet Mindre Virksomheder (PMV) er typisk nystartede virksomheder, der bliver brugt til at have en base for omsætning fra eksempelvis betalt rengøring eller salg af hjemmelavet honning. 

Det er meget let at oprette en Personligt ejet Mindre Virksomhed da det ikke kræver et kapitalindskud og ikke er påkrævet at skulle indberette MOMS eller andre afgifter til skat, så længe deres årlige omsætning er under 50.000 kr.

En Personligt ejet Mindre Virksomhed har dog nogle begrænsninger. De kan ikke importere eller eksportere fra andre end EU og de kan ikke have ansatte. Derudover skal de fornye deres CVR nummer hvert tredje år. 

Den Personligt ejet Mindre Virksomhed kan kun have en ejer der står for alle beslutninger og hæfter personligt med egen formue.

Enkeltmandsvirksomheder (EV) kendetegnes, ligesom Personligt ejet Mindre Virksomheder, ved at have en enkelt ejer, der står for alle beslutninger og hæfter personligt med egen formue. Derudover skal en Enkeltmandsvirksomhed registrere minimum et ud af fire krav for at kunne være oprettet.

  • Være momsregistreret ved omsætning over 50.000 kr.
  • Importerer og eksportere fra lande udenfor EU.
  • At registrere lønsumsafgift med grundlag over 80.000 kr.
  • Være registreret arbejdsgiver

Enkeltmandsvirksomhed er det naturlige skridt fra Personligt ejet Mindre Virksomheder, når ens omsætning begynder at overgå 50.000 kr., da ejerkredsens struktur ikke ændre sig.

Interessentskab (I/S) er virksomheder med minimum to ejere, som hæfter solidarisk, personligt og ubegrænset. Det betyder, at også selvom det er to ejere, vil begge være hæftet for alt i virksomheden. Et eksempel på dette er, at en kreditorer, kan kræve det fulde beløb fra en af ejernes formuer og er ikke påkrævet at dele det skyldige beløb op mellem de to ejere ligeligt. 

Et Interessentskab kan ejes både af fysiske personer eller af juridiske personer (virksomheder). Interessentskab, der kun er ejet af juridiske personer, skal indsende årsrapporter. Dette er dog  ikke et krav for Interessentskab, hvor minimum en af ejerne er en fysisk person. 

Der er intet krav på kapitalindskud for et Interessentskab, og er derfor oplagt for to eller flere iværksættere, der vil arbejde sammen om at skabe en virksomhed. 

 

Anpartsselskab (ApS) er den første virksomhedsform på denne liste, der kræver et kapitalindskud, og som har en anderledes hæftelse for ejere. 

Overordnet for alle selskaber er de deres egne juridiske enheder/personer, som kan eje forskellige aktiver. I forlængelse af det hæfter ejere af selskaber ikke personligt for virksomheden, men kun begrænset i forhold til kapitalindskuddet. Derudover skal selskaber udarbejde og indsende årlige regnskaber, som skal offentliggøres. 

Anpartsselskab har specifikt et minimumskrav på 40.000 kr. på kapitalindskuddet, ved oprettelse af virksomheden og skal oprette en direktion. 

Virksomheder bliver oftest til Anpartsselskab, når de når en størrelse, hvor det ikke længere er realistisk eller nødvendigt at hæfte for virksomhedens forpligtelser personligt. 

Aktieselskaber A/S har de samme generelle hæftelser som Anpartsselskaber. Det vil sige ejere også hæfter begrænset til kapitalindskuddet, og virksomheden er sin egen juridiske enhed. Aktieselskabet skal ved stiftelsen ligge et kapitalindskud på mindst 400.000 kr., og skal have en ledelse, der består af både direktion og bestyrelse. 

Den store fordel ved Aktieselskaber er, at virksomheden kan børsnoteres. Dette vil ofte fører til en stor stigning i virksomhedens markedsværdi og derved kan virksomheden have meget lettere ved at anskaffe kapital for virksomheden. Det giver også en stor fleksibilitet for ejerskifte og kan derudover bruges til at tiltrække nye medarbejdere, med aktier til fordelagtige priser.

Jeg håber at denne blogspot har givet dig et indblik i hvad det næste skridt skal være, fra Mindre Personlig ejede Virksomheder med ingen kapitalindskud, til store Aktieselskaber med begrænset hæftelse og børsnoteringer. Du kan læse mere om de specifikke virksomhedsformer på Erhvervsstyrelsens hjemmeside her. Der kan du også finde de mindre kendte virksomhedsformer.

Related posts

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil