Skal du overveje fri bil?

Skal du overveje fri bil?

Sanne Holmvang

Marketing Manager, Danmark
7/2/2022
3
minutter

Om dette indlæg er relevant afhænger helt og aldeles om du benytter virksomhedsordning, og i så fald om bilen er omfattet af virksomhedsordning eller holdes udenfor.

Har du firmabil som du også benytter til privat brug. Så skal du beskattes af det der hedder fri bil, men det vidste du sikkert godt. 

Reglerne for denne beskatning af fri bil ændrede sig fra juli 2021. Og siden da har bilens værdi skulle genberegnes hver den 1 januar frem til 2025.Det betyder at du som virksomhedsejer skal genberegne beskatningsværdien hvert år den første januar.

Hvor meget du bruger bilen privat har ingen betydning for beskatningsværdien. Det hedder sig blot såfremt man har fri firmabil der må bruges privat skal det beskattes. Ændringerne trådte i kraft 1 juli 2021 men gælder altså også biler fra før 2021.

Reglen findes i ligningsloven § 16 stk. 4 

Miljøtillægget stiger gradvist frem til 2025, og kommer op på 600 %. Tanken er at det skal blive lettere at beregne beskatning af bilerne. Beskatningsværdien består i dag af to dele en procentsats for værdien under 300.000 og en anden procentsats for værdien over 300.000 fra 2025 vil dette være den samme sats. Her kan du finde satserne

Som arbejdsgiver skal du tillægge miljøtillægget til bilens værdi. Miljøtillægget kommer til at stige til 600 %, stigningen sker gradvist. 

Skattemæssig beregning 

Beregn bilens værdi udfra anskaffleses sum. Er bilen nyere end 3 år er summen nyanskaffelsessummen, inklussiv indregistring, levering, fabriksmonteret tilbehør. Efter 36 måneder nedsætteses værdien ned til 75% af anskaffelsessummen.

Er der tale om en bil der er mere end 3 år skal der tages udgangspunkt i købsprisen for at beregne værdien af fri bil. Dog skal beregning tages udgangspunkt i minimum 160.000 kr. 

Er der tale om en leaset bil vil leasingselskabet oplyse beskatningsgrundlaget til fri bil.

Elbiler er der pr. 1 juli 2021 kommet ny beregningsgrundlag. Medarbejder bliver nu ikke længere beskattet af at få sat en laderstander op på hjemme adresse. Har medarbejderen været beskattet af fri bil på en elbil i minimum 6 måneder har du som arbejdsgiver mulighed for at give ladestanderen til medarbejderen, det bliver således en skattefri gode. 

Beregn miljøafgiften ved at tage den grønne afgift x den gældende procentsats 

Beregn beskatningsværdien og det medarbejderen skal beskattes af. 

Kan fri bil betale sig

Når det skal gøres op om fri bil kan betale sig er det vigtigt at huske at der ikke er mulighed for kørselsgodtgørelse. I 2021 udgøre den skattefri kørselsgodtgørelsen 3,44 kr. pr kørt km op til 20.000 km og derover 1,90 kr. pr kørt km. Det kræver derfor typisk en konkret beregning om det er den ene eller den anden mulighed der er mest fordelagtig. 

Finansiering af bil

Hos Qred hjælper vi gerne med udbetaling til en firmabil. Det er hvad end bilen skal købes eller om det er til udbetaling ved leasing.

Når Qred skal være med til at finansiere en firmabil, bliver der taget udgangspunkt i en kreditvurdering af virksomheden og særligt virksomhedens omsætning. Ved ansøgning om et erhvervslån vil kundeteamet derfor ringe til ejer for en kort snak om virksomheden, samtidig vil der blive bedt om bankudskrifter for virksomheden og ejers personlige årsopgørelse.


Related posts

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil