RKI - Problemer med betalingerne

Hvad skal der til for at havne i RKI, og hvordan bliver man slettet fra registret igen? Bliv klogere på, hvad RKI er, hvilke betingelser der skal være opfyldt, før man kan blive registreret, hvilke konsekvenser det kan have for dig, og hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude. 

Hvad er RKI

RKI står for Ribers Kredit Information, men kaldes ofte bare Ribers. Registeret ejes af Experian og anvendes af virksomheder, offentlige myndigheder og den finansielle sektor til at foretage kreditvurderinger af enten privatpersoner eller virksomheder. Hvis man bliver registreret i RKI, kan det have store konsekvenser for helt basale funktioner i hverdagen. Først og fremmest er det stort set udelukket at optage kredit eller et lån. Derudover spærres benzinkort, og man bliver afvist ved forsøg på at oprette mobilabonnement eller købe på afbetaling. 

Hvordan havner man i RKI

Man ryger ikke umiddelbart i RKI, hvis man misser en enkelt betaling eller to. Der skal være opfyldt en række betingelser, før man risikerer at havne i registeret over dårlige betalere. 

For virksomheder gælder følgende: 

  • Beløbet skal være på mindst 200 kr. 
  • Virksomheden skal have sendt 3 skriftlige rykkere, hver med 10 dages mellemrum. Den sidste rykker skal meddele om indberetning til RKI.
  • Der må ikke være tvist om, hvorvidt der skyldes penge eller ej, eller om størrelsen på skylden. 

For forsikringsselskaber og pengeinstitutter gælder følgende:

  • Beløbet skal være på mindst 1.000 kr. 
  • Forsikringsselskabet eller pengeinstituttet skal have sendt 3 skriftlige rykkere, hver med 10 dages mellemrum. Den sidste rykker skal meddele om indberetning til RKI.
  • I overensstemmelse med Finanstilsynets regler skal sagen først behandles i civil- eller fogedretten, før skyldneren kan indberettes til RKI.

For de offentlige myndigheder gælder følgende:

  • Beløbet skal være på mindst 7.500 kr.
  • Den offentlige myndighed skal have sendt 3 skriftlige rykkere, hver med 10 dages mellemrum. Den sidste rykker skal meddele om indberetning til RKI.
  • Der skal gå 4 uger fra at den sidste rykker med varslen om RKI er modtaget, til at registreringen bliver udført.

I Danmark er registreringen af dårlige betalere ikke statsligt ejet, hvilket betyder, at der findes andre registre, og at det er op til kreditor eller inkassoselskabet at vælge, hvor skyldneren registreres. For eksempel kan man også ende i Debitorlisten, som ejes af Bisnode/Dun & Bradstreet. 

Hvis man er blevet registreret i RKI

Overordnet set vil man opleve, at det ikke er muligt at udføre helt basale ting som at oprette et mobilabonnement eller købe på afbetaling. Desuden vil virksomhederne ofte kræve, at man betaler forud eller kontant. Dette kan være svært, hvis man er på markedet efter en ny bil eller en ferie. 

Hvis man skylder mere end 1.000 kr., vil registreringen være tilgængelig for alle Experians kunder. 

Hvis man skylder mindre end 1.000 kr., vil man stå i et lukket register, som Experians kunder ikke har adgang til. 

Du kan nemt og gratis tjekke, om du er registreret i RKI på dininfo.dk, ved at logge ind med MitID. 

Kan man bestride en registrering i RKI?

Ja, hvis du mener at der er tale om en fejl, skal der først indgives en indsigelse mod registreringen ved at klage til Forbrugerservice. Hvis du ikke er tilfreds med behandlingen af sagen eller fastholdelsen af registreringen, kan du derefter klage til Datatilsynet. 

Hvor lang tid er man registreret i RKI?

Man kan maksimalt være registreret i RKI i 5 år. Herefter slettes registreringen uanset, om gælden er betalt eller ej. Hvis gælden ikke er blevet betalt, vil kreditor stadig kunne tage skyldneren i fogedretten for at få udbetalt resten af gælden, men man er ikke længere registreret for gælden og kan ikke i fremtiden blive registreret for samme gæld. 

Hvordan kommer man ud af RKI?

For at blive slette fra egisteret for dårlige betalere, er der to fremgangsmåder:

Betal gælden

En hensigtsmæssig måde at komme ud af RKI er at betale gælden af. Hvis man har flere kreditorer, kan det være en idé at vente med den kreditor, som har indberettet til RKI, da de ikke kan gøre det igen. Men de resterende kreditorer kan stadig registrere dig. Med flere eller senere indberetninger kan det forværre din kreditvurdering eller forlænge perioden, du er registreret i RKI. 

Lav betalingsaftaler med kreditorerne

Den mest konstruktive løsning er dog at lave betalingsaftaler med kreditorerne. Ved at indgå realistiske afdragsaftaler med kreditorerne viser man velvilje til at løse situationen, og det er de færreste kreditorer , der ønsker at bruge deres tid på inkassosager. Når tiden kommer til at blive slettet fra RKI, er det også kreditoren, der har indberettet skyldneren, som skal bede RKI om at slette registreringen.

Har du problemer med at tilbagebetale dit lån hos Qred?

Vi forstår godt at der kan opstå uventede situationer eller særlige perioder, der kan gøre det svært for vores kunder at betale tilbage på deres lån. Hvis det er tilfældet, vil vi til hver en tid opfordre til at man kontakter os, for en snak om, hvordan vi bedst løst situationen. Kontakt os på support@qred.com eller tlf. 89 87 10 06

Del denne artikel

Related posts

Læs også