Iværksætter ånden på Bornholm

Iværksætter ånden på Bornholm

Sanne Holmvang

Marketing Manager, Danmark
28/7/2022
2
minutter

Solskinsøen Bornholm ude midt i Østersøen, bringer også solskin ind over iværksætteri. På landsplan er statistikken for iværksætter en smule dyster, sammenlignet med Bornholm. Gennemsnittet viser at ca. 60 % af alle nystartet virksomheder er fortsat i drift efter 3 år, hvor på Bornholm er 80 % af de nystartede virksomheder fortsat i gang efter 5 år. 

Hvad gør bornholmske virksomheder rigtigt?

Flere rapporter der er dykket ned i den succes man ser hos bornholmske virksomheder, har de seneste år alle bekræftet hinanden at de virksomheder der klarer sig godt er knyttet op de regionale styrker og værdier. Mange af de virksomheder man ser skyde op der, er derfor også håndværksvirksomheder som bruger den lokale granit eller det bornholmske træ, samt natur og madoplevelser. 

Men vigtigst er at virksomhederne forstår at bruge det i deres kommunikation, at de arbejder med lokale og regionale råvare. Via den lokal forankring er der kommet på de bornholmske virksomheder er der også opstået en hel anden tendens indenfor kvalitet.

For bornholmske virksomheder der beskæftigede sig med natur- og madoplevelser bruger 12 % af dem de lokale styrker i form af fødevarer og natur direkte i deres online kommunikation. Også fødevarevirksomheder følger trop og slår sig på lokale og regionale råvarer. 

9 % af alle nyere virksomheder slår sig på at være bæredygtige igen i form af at bruge lokale råvarer. 

Særlige tiltag til iværksættere

Business Center Bornholm tilbyder vejledning indenfor budgetter, forretningsplan, markedsføring, salg, digitale muligheder osv. 

Starter man et forløb op med business center bornholm får man et individuelt møde til en snak om hvad der er behov for, således at det er et skræddersyet forløb man får der passer til den enkelte virksomheds behov.

Business Center Bornholm arbejder sammen med Erhvervshuset Hovedstaden om projektet IværksætterDanmark som også modtager støtte fra den Europæiske Socialfond.

Succesfulde bornholmske virksomheder

Falk Bornholm - En mindre virksomheder der laver syp og snaps ud fra de råvare man finder rundt på øen. Sortimentet skifter derfor også i takt med årets udvalg af råvare. 

Pernille Bülow - Et glaspusteri. De har slået sig op på at være mere bæredygtige ved at kunne genbruge overskuds glas fra anden produktion. De har blandt andet lavet ReUse serien ud fra overskuds glas fra Novo Nordisks diabetes medicin. 

Kalas Bornholm - Et familiedrevet ismejeri. De prioriterer at kunne handle frugt og bær fra naboerne og den lille jordbonde, de slår sig derfor ikke op på at være økologiske selvom alle ingredienserne er avlet uden brug af sprøjtemidler. 

Related posts

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil