Vi holder lukket henover påsken, men vender tilbage tirsdag d. 11 med et svar på din låneansøgning

Grundet tekniske problemer med vores telefonsystem kan vi i øjeblikket kun kontaktes på tlf: +45 89 87 37 04, email: support@qred.dk eller på hjemmesidens chat. Vi beklager ulejligheden!

Natten mellem den 22. og 23. august, opdaterer vi vores systemer. Det kan forkomme, at man ikke kan sende ansøgninger.  Opdatering er skemalagt at vare fra kl 23.00 til kl 02.00. Hvis i oplever dette bedes i forsøge igen efter dette tidsrum.

Hvad er din MVP?

Hvad er din MVP?

Sanne Holmvang

Marketing Manager, Danmark
6/7/2023
5
minutter

For at finde din MVP, skal du altid begynde med en ide. Måske støder du på et problem du finder en løsning på, eller det kan være at du ønske at bryde med din fastansættelse for at skabe dit eget?

En virksomheds ide eller et nyt produkt/service begynder ofte som en ide og senere bygges der på via dagdrømme, workshops, samtaler og andet. Er du en kreativ og positiv person, bliver ideen typisk hurtig til en stor plan længere nede af tidsplanen eller produktets/servicens livscyklus. 

For lethedens skyld vil ideen herefter blive kaldt for produktet. 

Tage af og tage bort 

Nej dit produkt behøver ikke at have alle funktioner, alternativer, farver og opgraderinger fra begyndelsen. Skalere ned på det produkt du har i hovedet og start med at bygge den mest simple men fortsat salgbare udgave. Tænk hellere “godt nok” når du arbejder med dit produkt end at du skal bygge det næste superprodukt på en gang. 

Lav en lagkage 

Vil du lave en lagkage som kan spises eller tilmed sælges, behøver du en bund til at begynde med, noget fyld som fx bananer og flødeskum. Når du er lykkedes med dette og har fundet smagen i denne del, så kan du gå videre til at pynte med lys eller marcipan. MEN det vigtigste i produktet er fortsat den oprindelige lagkage, som alene bestod af 3 dele. Identificere tidligt i processen de dele som kræves for at du kan “bage din lagkage” - Det er din MVP 

Denne tilgang er en lineær tilgang. Vil du arbejde endnu mere med MVP-metoden, skal det gå fra et færdigt produkt til det næste. 

Som at sælge en kage, så en muffins, siden hen en tærte og til sidst kommer lagkagen. Du har gennem hele processen kunne sælge et færdigt produkt i form af kagen, og det har generet omsætning og indtægt til at starte på muffins og så videre indtil at du når til lagkagen. 

Version 1.0 

Arbejd gerne med processer eller versioner. Skab Produkt X1.0 og test den på familie, venner og bekendte. Indsamle feedback og anvend de indsigter og feedback du fik til at skabe Produkt X 1.1 og så videre. 

Version 2.0 

Præcis som i eksemplet med lagkagen kan du i takt med at du får kompetencerne, økonomien og efterspørgslen udvikle dit produkt. Kan version 1.0 sælges eller skal du stadig udvikle til version 2.0? Tænk over ikke at vente for længe. Mange startups får problemer når ens MVP er version 3.0 eller endnu værre - version 12.0. 

Eksemplet med Flowmotion 

Få kender til den norske virksomhed Flowmotion. Det er en virksomhed startet af en gruppe unge og ambitiøse personer som ønskede at udvikle en stabilisator til din mobil. De satte som mål at slutte shaky videoer. For at finansiere produktionen lancerede de en kickstarter kampagne og begyndte efterfølgende at udvikle produktet. Måned efter måned med markedsføringsevent, PR og film på youtube førte til flere og flere forhånds bestillinger og køb af produktet, som skulle være revolutionerende indenfor mobil film. 

Gang på gang fandt de nye fejl og forbedringer. Gang på gang udskød de leveringsdatoen. Anledningen var teknisk fejl, fabriks stop på grund af kinesisk nytår, nye funktioner osv. Til sidst begyndte de der var tidligt ude med at forhåndsbestille og betale produktet at miste tiltro. Kommentar på Instagram, Youtube og Facebook begyndte at hobe sig op, og de sendte informationsmail næsten hver måned for at berolige kunderne. 

Spørgsmålet er, om ikke version 2.0 havde været nok for Flowmotion?

Her søgte man efter perfektion og undervejs kom konkurrenter til og fik produkter på markedet. Samtidig steg prisen, men kunderne begyndte at blive skuffede, da de nu kunne købe et alternativ i den periode produktet lod vente på sig. 

I dag har alle der forudbestilte fået sit produkt. Mange er imponerede over produktet og er glade for den kvalitet det kan levere på video. Derimod har flowmotions varemærke muligvis nok fået et hak og spørgsmålet er om man fremover vil bestille det næste produkt hos dem? 

Be om feedback, tips og indsigt

For at kunne bestemme og vurdere om produktet er klar til salg er det en god ide at følge det råd vi gav tidligere i indlægget om at bede familie, venner og bekendte om feedback, tips, indsigt og forslag til hvordan du kan forbedre dit produkt. Del efterfølgende tilbagemeldingerne op i kategorier for at vide om det er noget der bør være en del af din MVP eller om det er noget til fremtidige opdateringer. Hold kunderejsen i fokus når du udvikler. Det vil hjælpe dig når du udvikler noget til mersalg eller lignende. 

Andre eksempler på Minimum Viable Product

Det skal ikke være et produkt eller en service der er din MVP. Det kan være din hjemmeside, en app, en funktion eller noget andet som hænger sammen med din virksomhed. Forsøg at skriv følgende ned: 

  1. Hvilke funktioner/egenskaber skal der være? 
  2. Hvor lang tid kommer det til at tage? 
  3. Hvad kommer det til at koste? 
Fordelene med MVP 

Den største fordel ved MVP er at man kan arbejde fokuseret og hurtigt får en effekt. Du slipper for at spilde tid og penge på at bygge prototyper eller lave halvfærdige produkter. Er du først med et produkt, kan du få et værdifuldt forspring sammenlignet med konkurrenter 

Ulemper ved MVP

Skal man finde nogle minusser ved denne model, så er det at det ind i mellem kan gå lidt stærkt og produktet ikke helt er færdigt. Men kan risikere at have misset den ene funktion eller egenskab som er spørges af slutbruger. Nogen gange er det tilfældet og så må man tage det til sig og forbedre det til næste gang. 

Qreds tips…

… er bare at kaste dig ud i det. Vi startede i et lille rum, med bærbar, excel og hjemmelavet hjemmeside og vores egne penge. Det var vores Minimum Viable Product. I dag er vi mere end 100 ansatte, med afdelinger for Sverige, Finland, Danmark, Holland, Belgien og Norge. Og da vi sad i et lille rum med kun vores MVP var i 2015 

Held og lykke på rejsen 

//Teamet hos Qred

Related posts

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil