Er Danmark tæt på samme krise som i 70'erne?

Er Danmark tæt på samme krise som i 70'erne?

Sanne Holmvang

Marketing Manager, Danmark
14/7/2022
3
minutter

Alle har været ud med informationer om den inflation, vi de seneste måneder har set, buldre afsted i lanet og ude omkring os i Europa.

I Danmark er inflationen steget med 6,7 % i april samlignet 2021 med 2022. Det er den største stigning set i cirka 40 år. Sidst vi så en lignende krise var tilbage i 1970’erne. 

Det er særligt fødevarer, brændstof, el og gas der er blevet påvirket af prisstigningerne. 

Har du styr på hvad inflation er? 

Generelt set går priser op og ned i løbet af et år men også igennem en årrække, og det er helt almindeligt. Når der er tale om inflation i samfundet kigges der på en hel “varekurv”, her er det altså de almindelige ting som forbrugere køber der kigges på. Både dagligdags vare men også mere langtids dagligdags varer som fx computerer. 

En stigende inflation vil altså sige at alle varer i vores “varekurv” er steget i pris. 

Det betyder inflation

Når priserne på varer går op, betyder det også at forbrugernes købekraft bliver mindre. Mange forbruger begynder derfor at skrue ned på forbruget, og tænker en ekstra gang over hvad der er nødvendigt at bruge penge på. 

Alle virksomheder skal dermed kæmpe endnu mere om forbrugernes købe vilje og opmærksomhed. 

Derfor kan den høje inflation hurtig blive en ond spiral. For stopper forbrugerne med at bruge penge, kan virksomhederne ikke producere. Stopper virksomhederne med at producere ender de med at afskedige medarbejder, som så igen har færre penge at bruge.

Er der krise? 

Sidst Danmark oplevede denne inflation var tilbage i 1970’erne den gang ramte inflationen sammen med en økonomisk krise. 

I disse dage hører vi statsministeren sige på pressemøder at dansk økonomi klarer sig godt, og vi læser dagligt artikler om at det går godt. Lige ved siden af er der så en anden artikel om hvordan økonomer mener vi står med den ene fod på vej ud i en økonomisk krise. 

Hvad er op og ned? 

Grunden til de blandet meddelelser skyldes i højgrad at vi som forbrugere er mere skeptiske end vi længe har været. Det spiller sammen med, at der er et konstant pres på forsyningskæderne rundt i Europa og resten af verdenen. Skabt af først corona, så yderligere genlukning grundet corona udbrud i Kina, og senest er krigen i Ukraine kommet på i forbindelse med sanktioner med Rusland. 

Når man så samtidig kan sige at det går godt i Europa skyldes det at inflationen endnu ikke påvirker vores lønninger. Det er som udgangspunkt når der går inflation i lønningerne at den helt store spiral effekt starter. Da virksomheder er nødt til at sætte priserne op for at kunne betale de højere lønninger. Og Danmark slår rekorder på lav arbejdsløshed, samtidig bliver pengene fortsat brugt i samfundet, måske mindre på dagligdagen men mere på oplevelser, ferier og restaurantbesøg. Hvilket ikke er typisk når vi snakker krise. 

Opsumering

Virksomhederne rundt i verden er fortsat positive og optimistiske, og det er dem der sidder på den store økonomi. Derfor er der gode grunde til at forbrugerne også kan begynde at løfte lidt på den pessimistisk kasket, dog uden helt at glemme at der fortsat er store spændinger mellem Kina og USA hvad angår økonomi, krigen i Ukraine, faldende aktier og efterdønningerne af Coronas påvirkning af forsyningskæderne. 

Men det korte svar er nej, det er ikke samme type inflation eller krise som vi så i 1970’erne, sådan som inflationen ser ud i dag i Europa er der gode muligheder for at komme ud af det igen, da det primært påvirkes af de stigende energipriser. 

Related posts

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil