4 vaner succesfulde ledere besidder

Dårlig ledelse får skylden for højt stressniveau blandt medarbejderne. For højt sygefravær. For ineffektivitet. Virksomhedens succes er altså i høj grad et resultat af dygtige ledere. Derfor har vi taget et kig på, hvilke egenskaber og vaner, der adskiller de gode ledere fra de dårlige.
1. De viser tillid og afskyr “micro-management”
Ingen har lyst til at blive overvåget og kontrolleret af sin chef. Micro-management, som ledelsesstilen populært kaldes. Enhver medarbejder ønsker en følelse af selvstændighed, og ingen ambitiøse medarbejdere vil føle sig stimuleret eller motiveret af, at enhver beslutning eller opgave, der tages eller udføres, skal under chefens lup.
Micro-management er både demotiverende og demoraliserende for medarbejderne, og vil ofte resultere i, at medarbejderen ikke føler sig ikke værdsat.
Micro-management er en af de mest fordømte ledelses-syndere, og alligevel er det den mest almindelige klage fra medarbejderne. Problemet er, at chefer sjældent er klar over, de rent faktisk detailstyrer medarbejderne og har svært ved at kende forskellen på at lede og kontrollere.
Test dig selv: Er du en micro-manager: Har du hang til kontrol, at være CC på emails, deltage i alle møder, svært ved at uddelegere og mangel på troen på, at dine medarbejdere rent faktisk kan udføre opgaven, uden at du jævnligt følger op og sikre dig, at opgaven løses, som du selv ville have gjort det? Så kan noget måske tyde på, du micro manager dine medarbejdere.
Mens micro-management kan være en svær vane at bryde op med, så er første skridt, erkendelsen af du bestrider ledelses synden. For både dit eget og virksomhedens bedste - stop! Et tip til, hvordan: Uddeleger fremfor at diktere, og lad udgangspunktet være, at du har tillid til, at dine medarbejdere kan gøre deres arbejde indtil det modsatte højst sandsynligt aldrig bevises.
2. De tillader ikke, at medarbejderne skulker fra privatlivet
Adskillige undersøgelser har vist, at glade medarbejdere ikke blot er “nice to have”. Det er også “good for business”. En vej til tilfredse medarbejdere er et arbejdsmiljø, hvor work-life balance ikke blot er et buzzword, men rent faktisk praktiseres. Og som leder går du forrest i at vise
Respekt for medarbejdernes privatliv og fritid er egentlig ganske simpelt at udføre i praksis. Gør en dyd ud af ikke at sende emails sent om aften, og når medarbejderen er på ferie. Sagen er den, at sender du mails uden for arbejdstid, risikerer du at sætte en forventning til den pligtopfyldende medarbejder om, at de er til rådighed uden for arbejdstid.
Skulle du alligevel sende medarbejderen mails under for eksempel en ferie- og naturligvis med bemærkningen om, at det er noget I ser på, når vedkommende er tilbage i kontorstolen igen, så er du som leder den første til at minde vedkommende om, at han eller skal nyde ferie og lade fuldt op, så du får en medarbejder tilbage fuld af energi.
Som arbejdsgiver kan du desuden give dine medarbejdere work life balance ved at tilbyde fleksible arbejdstider og afspadsering. Simpelthen vise dine medarbejdere, at der selvfølgelig findes andet i tilværelsen end at arbejde.
Kort sagt: Den gode leder sikrer sig, at medarbejderne ikke skulker fra privatlivet.
3. De prioriteter medarbejdernes faglige og personlige udvikling
Der var engang, hvor løn og bonusaftaler var drivkraften for medarbejdere. Det er nu en saga blot. Ihvertfald hvis man skal tro adskillige analyser foretaget blandt nu og fremtidens arbejdsstyrke, nemlig de såkaldte Millennials. Personlig udvikling og muligheden for at tilegne sig og opkvalificere nye kompetencer er afgørende for om medarbejdere takker ja til et jobtilbud og på sigt vælger at blive i virksomheden. Og gode talenter er svære at finde og beholde. Sørg derfor for at prioritere dine medarbejderes faglige udvikling. Der er flere forskellige måder at løse den opgave på, men et par enkelte tips er altid at have regelmæssige catch ups med medarbejderen, udforme en udviklings- og eller karriereplan for medarbejderen samt investerer tid i at give ordentligt feedback på, hvordan medarbejderen løser sine arbejdsopgaver og lever op til virksomhedens forventninger.
4. De anerkender deres medarbejdere
Behovet for at føle sig anerkendt og værdsat ligger til den menneskelige natur i vores relationer med andre mennesker. Og det gælder skam også på arbejdspladsen.
En undersøgelse foretaget af American Psychological Association viser, at at når medarbejderne føler sig værdsatte af deres arbejdsgivere, føler 92 procent sig tilfreds med deres roller, mens 91 procent også sagde, at det gør dem motiverede til at gøre deres bedste.
Når vi som medarbejdere modtager ros og anerkendelser, bliver vi bekræftet i, at vi skaber resultater og gør en forskel for virksomheden.
Og at ros og anerkendelser skaber bedre resultater for virksomheden er ikke blot en myte. I debatindlægget “Derfor er ros fantastisk” fortæller Alexander Kjerulf, ekspert i arbejdsglæde og forfatter til bestselleren ”Happy Hour fra 8 til 16”, om en undersøgelse foretaget af Harvard Business School, der bekræfter, at ros gavner. Deltagerne i undersøgelsen skulle løse en række forskellige kreative opgaver. Halvdelen af deltagerne fik inden de gik i gang med opgaven, en besked fra en ven eller kollega, som roste deltagerne. De deltagere, som havde fået ros, inden de gik i gang med opgaven løste opgaven markant bedre end kontrolgruppen.
Formår du som leder at rose og anerkende dine medarbejdere for deres indsats, øger du ikke blot motivationen hos dine medarbejdere, men du er altså også med til at bidrage til at virksomheden finder bedre og kreative løsninger på eventuelle problemer.
At være leder er bestemt ikke en nem opgave. Som med næsten alt andet i livet kræver det erfaring, at man begår sine fejl - og lærer af dem for at mestre disciplinen at være en succesfuld leder. Men ved konstant at arbejde med at være opmærksom på at opbygge ovenstående fire vaner, er du godt på vej.